Monday, June 06, 2005

hamburg meine perle


fsy_2162
Originally uploaded by derbose.

evet hamburg, coktandir yaziyi haketmisti bu guzel teutonia sehri. hamburg hem sehirdir hem de eyalettir. bildiginiz gibi almanya federal bir sisteme sahip olup, 16 eyaletten olusmaktadir. bremen ve berlin de hamburg gibi hem eyalet hem de sehir statusundedir. hamburg 1. 7 milyon nufusuyla almanya nin ikinci buyuk sehri.
ekonomik, kulturel ve egitim alanlarinda bir metropol olan hamburg,kuzeyin yildizidir.daha gidemedim ama giden arkadas-hintli olur kendileri, saravanah, tam bi bilgisayar dehasi-kopenhag otobusle 3 saat suruyo demistir.lan tutku, kizlari da guzelmis danimarka nin. aldigim istatiski bilgilere gore, 90-100 bin turk yasamakta burda, en unluleri de fatih akin ve vural oger. fatih akin in semti olan altona icin kucuk istanbul benzetmesi yapsam yanilmis olmam heralde. ha bi de diger yonetmen yuksel pazarkaya var. ayse polat da hamburg dan olabilir. neden yonetmenlerin cogu hamburg dan diye akliniza bir soru geldiyse, bunun da cevabi egitim de sakli: hamburg da bir de sinema okulu mevcut.
hamburg da bi de almanya nin en zenginleri yasamakta.kisi basina gelir 50 bin euro diye okumustum burda, genel almanya ortalamsi 27 bin di
galiba. tabi para saadet demek diil unutmayalim.
hamburg (HH) da 2302 kopru bulunmakta, saydim da ordan biliyorum, venedik le amsterdami topla yine gecemiyolar hamburg u bu konuda. bir de new york dan sonra en cok konsolosluk bulunan sehir, 90 falan.
hamburg da yaklasik 65 bin ogrenci en buyugu hamburg universitesi olan 11 yuksekokul da ogrenim gormektedir.

Hamburg ismi bir rivayete gore eski saksonya tabiri ile: nehir kiyisindan gelmekte. zira alster nehri kentin icinden gecerek elbe ye dokulmekte. dokuldugu yerde 950 yılları civarlarında Hammaburg kurulmuş.12 yy da ticaret baya gelismeye baslamis kuzey de. hukumdar barbarossa elbe de gumruk alma ayricaligini tanimis hamburg a ve hamburg bir hanse stadt halini almis, hanse neydi lan, hanse ortacag da ticaret icin kurulmus kent demeti anlamina geliyo. bremen de bir hanse kentidir, digerlerini unutum. o yillarda hamburg un en onemli ihrac mali bira. zaten almanlar birayi seller sular gibi iciyor gercekten.

avrupa nin yaramaz cocugu napolyon 1806-1814 yılları arasında isgalciymis burda.1842 yılındaki yanginda kentin ucte biri yanmis. ikinci dunya savasinda hamburg baya bi bombalanmis, nerdeyse kent harabeye donmus, bi de dresden dir baya bombalanan sehir.

kentin eglence mekani saint pauli dir, ya da halk arasinda bilinen ismiyle sankt pauli. reeperbahn da bir cok cafe, amsterdam in red corner indan daha buyuk ve eglencelidir.gittim ordan biliyorum , aaallll

biraz da spor. kentin takimi HSV hamburg olmasina ragmen; 3. ligde oynayan saint pauli politik-sol durusuyla bir cok kisinin sempatisini kazanmistir.

ozetle, hamburg gunduzleri asiri temiz, asiri elit bir gorunume burunurken; geceleri sokaklarda haftasonu haricinde in cinin top oynadigi multi kulti bir metropol. sehrin diger yuzunu olusturan junkiiler ve "tutunamayanlar" i ancak saint georg da, ya da metrolarin icinde gorebilen, uzulen. bi tarafta porsche kullanip, en luks magazalardan alis veris edip, elbe kiyisinda oturan milyarderler, diger taraftan uyusturu muptelalari, pezevenkler, mankenlere tas cikartan sokak kadinlari, ailesi olmayan,polisten kacan vizesiz kacak yasayan illegal gocmenler; yani tutunamayanlar. bir nevi global cagimizin tipik bir yansimasi; welcome to hamburg...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home